Verzorging

Vul een subtitel in

Wist je dat?

De lichaamstemperatuur van een cavia is tussen 37.5 en 39.5 ° De hartslag 240-350 slagen per minuut
40-150 ademhalingen per minuut

Een gemiddelde volwassen mannelijke gewicht 1100-1800 gram
Een gemiddelde volwassen vrouwtje weegt 800- 1500 gram
Levensduur is 4-8 jaar

Caviatanden zijn open-geworteld, dat is dat ze blijven groeien

Misvattingen over cavia's...

We hebben van een aantal van de meest gemaakte fouten, misverstanden en door een gebrek aan informatie die mensen hebben over caviazorg een lijst gemaakt met hoe en wat

#1   2 beren samen gaat niet FOUT
Het hangt af van de persoonlijkheden van de cavia's. vele mannen wonen samen in paren of trio's gehouden en zijn heel blij met geen gevechten. Zelfs sommige zeugen zullen niet met elkaar opschieten en kunnen niet samen worden gehuisvest. Het hangt allemaal af van de individuele cavia's.

#2 cavia's hebben geen hooi nodig FOUT

Het niet geven van hooi de klok rond is een grote fout. Veel mensen lijken niet te weten dat een cavia hooi NODIG heeft . Hooi helpt de spijsvertering en is de beste manier om hun kiezen gezond te houden.


#3 Nagels moeten niet geknipt FOUT
Dit is een veel voorkomend probleem. Cavia nagels moeten worden bijgesneden ongeveer elke 4-6 weken. Ze kunnen krullen en dit veroorzaakt pijn en infecties. Het is heel gemakkelijk zelf te doen en anders kan je altijd even aan de dierenarts vragen om dit te doen 

# 4 Als ik twee cavia's heb krijgen ze geen band met mij! FOUT
Cavia's zijn een sociaal, kuddedier en zijn veel gezonder en gelukkiger in paren of trio's. Ze zullen nog steeds een band met jou hebben. Door het hebben van twee,geeft u hen een gelukkiger leven als je niet in de buurt bent. De kosten en de verzorging van twee is niet veel meer dan 1.

# 5 Het kopen van een cavia in een dierenwinkel
Heb je enig idee hoeveel mensen ons te hulp te komen met verhalen over onbewust kopen zieke cavia's uit dierenwinkels.Je kan beter altijd eerst bij de caviaopvang en of fokkers kijken. zij zijn bewust bezig met je diertje en kunnen je er alles over vertellen, tips geven zo weet je ook altijd waar je aan begint en dat je een gezonde cavia mee naar huis hebt! 

Leuke weetjes

Tips en Trucs voor allerlei kwaaltjes

-Tea tree olie (verdund!)werkt goed tegen vliegen weghouden.Tea tree olie werkt ook bij ringworm.De vacht inwrijven met een paar druppels tea tree olie vermengd met amandelolie houdt insecten op een afstand.


-Vaseline tegen droge plekjes.

-Honden oor druppels schurft op bv de neus kan verstikken. Uierzalf op beginnende schurft.Stronghold kitten tegen mijt en schurft.Anti-schurft-spary van Beaphar verkrijgbaar bij de dierenwinkel.Aloe vera zalf van de action bij schurft/wondjes.
Anti-parasiet 150 van Beaphar verkrijbaar bij de dw.
Stronghold vergkrijgbaar bij de dw? en da.

-Gedroogde brandnetel helpt voor de goede weerstand.

-Paardebloembladeren wekt de eetlust op.

-Tranende / ontstoken oogjes is om met een kamille theezakje gewoon thee te zetten ( kamillethee mogen caafs trouwens ook hebben ) en dan met het afgekoelde theezakje het oogje schoonmaken , dit verzacht en kalmeerd.Ogen met een blauwe waas kun je behandelen met;
Cavasan(ook wle cafzalf genoemd) dit bevat antibiotica en is alleen bij de dierenarts te verkrijgen.
Beaphar oogzalf(zowel die voor knaagdieren als die voor honden/katten mag je gebruiken).
Afgekoelde kamille thee.
Oogzalf voor mensen met vit A.
Chlooramfenicol zalf (zalf met antibioticum en vit. A): als je cavia een ontstoken oog heeft door hooi o.i.d., 4-6 x per dag zalven, waardoor het hoornvlies sneller herstelt.

-Kamillethee helpt ook bij diarree. Ook thee van hooi getrokken helpt om de darmen op gang te houden.Norit tegen diarree.Dia stop van knoevel tegen diarree.Herderstasje is ook goed bij diarree. Bij diarree:
Probiotica van de etos geven, normaal gesproken halve capsule 's ochtends en 's avonds, bij erge problematiek kan dit verdubbeld worden.Santalina N6 van Beaphar helpt goed bij diarree, opgezette buik en sterke vermagering.Diakur Plus: helpt snel bij erge diarree.

-Abcessen kun je ook uitspoelen met dettoloplossing, desinfecteerd erg goed. Let wel op het prikt een beetje.Bij abcessen of andere wondjes betadine oplossing verdunt met water.Abcessen spoelen met zoutoplossing; 1 mespuntje zout op 1 liter gekookt water.Een abces wondopening moet zolang mogelijk openblijven en dit kun je doen door de wondrand in te smeren met bijv. wondzalf met echinea.

- Honingzalf snelle genezing bij wonden.

-"Groenige" flesjes krijg je goed schoon door met schelpenzand en warm water goed te schudden en goed uit te spoelen daarna.

-ORS of orisel (zout oplossing voor mensen bij diarree en uitdroging) is ook goed voor caafjes die aan de diarree zijn of erg zwak door uitdroging.

-Hokken en kooien krijg je weer brandschoon met schoonmaakazijn.

-Havermout mengen met het voer voor een mooie vacht en tegen schilfers en roos.Havermout is een smakelijke dikmaker, voor magere of zwakke caafjes.

-Kamille thee is goed voor de blaas en blaasontstekingen.

-Druivensuiker is goed als je caafje wat verzwakt is door een bevalling of ziekte. Druivesuiker kan zwangerschapsvergiftiging voorkomen.

-Sellerie zou het libido en vruchtbaarheid versterken/verbeteren.

-Utero Vetsem ondersteunt de bevalling en kan weeen opwekken.Framboosblad idem, zou weeen versterken.

-Een bloedend nageltje kun je stelpen door het voetje in een bakje met bloem te zetten.Als je het nageltje te kort hebt afgeknipt kun je het bloeden ook stoppen met een beetje nagellak.

-Schimmel bestrijd je met;
Imaverol (wasbeurten om de 3 à 4 dagen en dan iig 4 maal achter elkaar volhouden). Je hoeft het dier niet in bad te doen, een plantenspuit met de oplossing en het dier ermee inspuiten tot het goed nat is werkt ook.

Surolan. Een zalf verkrijgbaar bij de da waarmee je kleine schimmelplekjes mee kunt behandelen.
Dakatarin. Zalf voor mensen.

-Hooimijt/hooiluis;
Tee Trea Lotion(is al verdund en zit in spray fles).
?Frontline?
Wassen met caafgeschikte shampoo.

-Het diertje heeft gasophoping, snel handelen is nu het advies.Heb je zonnebloemolie in huis of desnoods slaolie geef hem/haar daar wat van. Niet te weinig geven. Als je een spuitje heb van 1 ml dan vol geven.
Gelijk gaan dwangvoeren en laat het dier na iedere voeding een stukje lopen zodat de bloedsomloop en ook de darmen op gang blijven.
Krijg je een dierenarts te pakken dan zal je waarschijnlijk primperan en pijnstillers krijgen. Zo niet vraag er dan om. Als het kan ook vloeibare parrafine, dat kan je dan gaan gebruiken in plaats van zonnebloemolie.

-Bij gasbuik:
Infacol (bij drogist te koop voor baby's met buikkrampjes), elke voeding 0,5ml geven voor het dwangvoeren. Geen suikers geven bij gasbuik, dus geen roosvice, druivensuiker, yakult, brinta, etc. Infacol niet tegelijk geven met olie, dit werkt elkaar tegen.

-Tijm bevat de stof thymol, welke goed is voor de luchtwegen, tegen
hoesten en symptomen van astma.Verder helpt Tijm bij maag en darmkrampen,is het eetlustopwekkend
en sterk desinfecterend.

-Dille en venkel werkt prima tegen lichte buikkramp.

-Fenegriek-poeder: bij spijsvertering-, darm- en luchtwegproblemen.

-Gedroogde goudsbloem: bevordert herstelvermogen van de huid en werkt desinfecterend.

-Doxoral: antibioticum bij luchtweginfecties.

-Enrofloxoral: breedspectrum antibioticum bij allerlei infecties (baarmoederontsteking, abces, oorontsteking, e.d.)

-Carprofen drops: wordt vaak in combinatie met antibioticum gegeven als pijnstiller.

-Oranje plas: meestal blaasontsteking.

-Scheef hoofd: in geval van oorontsteking zal antibioticum werken (alleen soms blijft het hoofdje scheef), in geval van hersenbloeding helpt antibioticum niet.

-Beginnend snot/niezen: Bogena Sivotine (van Beaphar 100 gr 9,85)

-Echinea weerstand én voor zwakke caafjes.


Bron: www.caviaforum.nl

Caviastal Ohana / Met liefde in 2016
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin